Hvordan lese og forstå merkingen på kattefôr

Publisert av CHRISSIE KLINGER
medical badge Gjennomgått av MONIKA VÁVROVÁ .
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ernæring spiller en stor rolle for kattens helse og velvære, så det er viktig å velge riktig kattefôr til din pelskledde venn. Imidlertid kan både nye og erfarne eiere oppleve det som utfordrende å forstå informasjonen på fôrmerkingen. Les videre for å finne ut hvordan du leser av merkingen på kattefôret slik at du kan ta en god avgjørelse når du velger mat til pusen din.

Hva står på kattefôrmerkingen?

Informasjonen på merkingen for kattefôr reguleres av offentlige lover og regler. Ifølge loven må spesifikke detaljer om produktet oppføres (kjent som lovpålagte eller obligatoriske erklæringer), og all informasjon må være nøyaktig og reell. Merkingen av kattefôr må ikke villede kunder om produktets art, innhold eller kvalitet. Påkrevd informasjon er:

  • Produktnavn og beskrivelse. Dette inkluderer dyrearten, livsstadiet og eventuelle spesifikke behov som produktet er ment for, samt typen dyrefôr («fullfôr» eller «tilskuddsfôr»). For eksempel: “Komplett fulfôr for voksne katter.”

    • “Fullfôr" betyr at fôret gir katten din alle næringsstoffene den trenger daglig når den fôres som anvist.

    • “Tilskuddsfôr” betyr at fôret enten er ment for å blandes med annet fôr eller at det fôres som et mellommåltid eller en godbit til katten din.

  • Sammensetning (ingrediensliste). Ingrediensene skal være oppført i synkende rekkefølge etter vekt (fra høyest til lavest). Avhengig av land, kan enkelte fôrprodusenter ramse opp ingredienser på to forskjellige måter: etter kategorinavn (f.eks. kjøtt og animalske produkter, grønnsaker, korn, mineraler osv.) eller etter enkeltingrediensnavn (f.eks. fjærfe, tunfisk, gulrøtter, hvete, ris, osv.). Siden listen over mineraler vanligvis er lang, bør du være oppmerksom på at de kan grupperes i én enkelt "mineralkategori" på merkingen, selv når de andre ingrediensene er oppført for seg selv. Hvis produsenten fremhever en bestemt ingrediens på merkingen, bør ingredienslisten angi mengden av denne ingrediensen.

  • Tilsetningsstoffer. Ingredienser i dyrfôr betraktes enten som fôrmaterialer (f.eks. kyllinglever, tunfisk, gulrøtter, osv.) eller tilsetningsstoffer (f.eks. A-vitamin, E-vitamin, betakaroten, sporstoffer, aminosyrer, osv.). Mange av tilsetningsstoffene som brukes i dyrefôr, brukes også i menneskefôr og er avgjørende for å sikre produktets ernæringsmessige sammensetning.

    Lovgivning i Storbritannia og EU har en svært streng prosess for å sikre at alle tilsetningsstoffer er trygge og godkjent for bruk i dyrefôr, og krever at produsenter kunngjør bruken av visse tilsetningsstoffer på merkingen. Du vil se ordet "tilsetningsstoffer" etterfulgt av deres kategorier, navn og/eller identifikasjonsnummer og mengder. Vitaminer og provitaminer kan føres opp under denne overskriften sammen med den tilsatte mengden, eller på listen over analytiske bestanddeler sammen med mengden fôret er garantert å inneholde ved slutten av holdbarhetstiden.

  • Analytiske bestanddeler. I likhet med ernæringsinformasjonen på etiketter for menneskemat, er produsenter av dyrefôr pålagt å oppgi mengdene av:

    • Råprotein.

    • Fett.

    • Råfiber.

    • Råaske.

    • Fuktighet for produkter som inneholder mer enn 14 % fuktighet.

  • Begrep som "rå" og "aske" kan være forvirrende! “Rå" refererer til en anslått mengde som ikke forteller deg noe om næringsstoffet annet enn mengden. I stedet for å indikere at aske er tilsatt dyrefôret, refererer "aske" til rester fra metodene som brukes til å analysere produktet i laboratoriet. Du kan også se det kalt "forbrent restestoff" eller "uorganisk materiale".

  • Fôringsveiledning og bruksanvisning. Fôrmerkingen bør inneholde anbefalinger for hvor mye du bør fôre katten din og hvor ofte. Husk at fôringsanvisningen er utviklet for en gjennomsnittlig katt, så vurder alltid størrelsen, alderen og aktivitetsnivået til katten din. Start med å fôre den foreslåtte mengden og hold øye med kattens vekt og tilstand; juster mengden eller hyppigheten på fôringen om nødvendig.

  • Instruksjoner for oppbevaring. Disse instruksjonene vil fortelle deg hvordan du oppbevarer fôret for å bevare friskhet og sikkerhet. De kan ha instruksjoner som "oppbevar på et tørt, kjølig sted" eller "sett ubrukte porsjoner på kjøl”.

  • Nettomengder. I likhet med menneskemat, må nettovekten til dyrefôret angis på emballasjen.

  •  

  • Best før-dato. En dato skrevet i formatet MM/ÅÅ eller DD/MM/ÅÅ (for mikrobiologisk bedervelige dyrefôr) indikerer holdbarheten til produktet.

  • Forretningsadresse. Merkingen skal inneholde firmanavnet og adressen til bedriftslederen som er ansvarlig for merkingen. I Storbritannia må det være en adresse i Storbritannia.

  •  

  • Kontaktinformasjon. Du vil også finne kontaktinformasjon på merkingen; for eksempel et gratis telefonnummer, en e-postadresse, en nettside eller annen måte å kontakte produsenten/distributøren på.

  • Batchnummer og godkjenningsnummer for produksjonsanlegget. Batchnumre og godkjenningsnumre (også kjent som sporbarhetsverktøy) som er tildelt produksjonsanlegget, må være trykt på forpakningen for å gjøre det mulig å spore produktet.

Det er viktig å huske på at hver enkelt katt har sine egne unike ernæringsbehov. Veterinæren din kan veilede deg om hvilke spesifikke ingredienser og næringsstoffer katten din trenger i henhold til deres alder, helse, miljø, livsstil og rase.

En vakker tabbykatt sitter ved en matskål på gulvet ved siden av stuevinduet og spiser.

Ingredienser kontra Næringsstoffer: Hva du bør se etter på merkingen

Er ingredienser og næringsstoffer det samme? For både deg og katten din er svaret nei. Ingredienser er råvarene som brukes i dyrefôr for å gi katten din de næringsstoffene den trenger. Med andre ord er ingrediensene transportmidler for næringsstoffene.

Både ingredienser og næringsstoffer er viktige når det kommer til kattefôr. Hver ingrediens tilfører et unikt sett med næringsstoffer til kattens fôr og kombineres for å gi komplett og balansert ernæring som inneholder alle nødvendige næringsstoffer i riktige mengder. Snakk med veterinæren din om viktige næringsstoffer og anbefalte ingredienser som katten din trenger.

Rykter om høyproteindietter kan få katteeiere til å se etter kattefôr fullpakket med ekstra protein. Men selv om protein er et viktig næringsstoff for katten din, og med mindre veterinæren din forteller deg at dyret ditt trenger et proteinrikt kosthold, er ikke mer protein nødvendigvis bedre. Heller, likt alle ingredienser eller næringsstoffer, bør det være riktig balansert i riktige forhold for katten din.

I tillegg til protein trenger katten din trenger andre næringsstoffer for å holde seg frisk. Det beste kattefôret har en balansert blanding av essensielle næringsstoffer som protein, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. For eksempel er kattefôr fra Hill's Pet komplett og balansert for å støtte kattens helse og velvære.

Har du lagt merke til noe ukjent på merkingen til kattefôret ditt? Noen ganger brukes de vitenskapelige betegnelsene for ingredienser, noe som kan være forvirrende eller bekymringsfullt når du ser dem på ingredienslisten, men de er faktisk veldig viktige for kattens helse. Hvis du noen gang er i tvil om en ingrediens på merkingen til kattefôret ditt, sørg for å snakke med veterinæren din. De sitter på mye informasjon og kan hjelpe deg å forstå hvilken rolle hver ingrediens spiller i kattens helse.

Du kan finne mange flere nyttige ressurser om kattematingredienser og merking ved å besøke UK Pet Food (tidligere kjent som Pet Food Manufacturers' Association eller PFMA), FEDIAF eller Hill's Pet. Du kan også kontakte en dyrefôrprodusent direkte for å spørre om spesifikke produkter.

Velg riktig fôr til katten din

Når du har sett på noen forskjellige merkinger, snakk med veterinæren din og få hens mening. Veterinæren din vet alt om kattens individuelle behov og kan gi en god anbefaling om det beste fôret for den. Begynn med å kjøpe en liten mengde av kattefôret for å være sikker på at katten liker det, og gå gradvis over til det nye fôret for å unngå at kattens fordøyelse forstyrres. Mens mange katter vil elske smaken av et fôr, kan noen katter være pirkete (akkurat som barn). Hill's Pet har en "100 % pengene tilbake"-garanti, så hvis katten din ikke elsker den nye maten, får du pengene tilbake.

Til slutt; et sunt kattefôr er et som du og veterinæren din er enige om at dekker ernæringsbehovene til din individuelle katt. Bare fordi du har fôret en katt med et bestemt fôr i årevis, betyr ikke det at det er det beste valget for en ny katt. Over tid utvikler noen katter ytterligere ernæringsbehov basert på deres alder, livsstil eller genetikk, og kan trenge spesialfôr.

Regelmessige veterinærbesøk og hyppig overvåking av kattens kosthold og oppførsel er viktige deler av å være en ansvarlig katteeier, og det samme er å vite hvordan man leser merkinger på dyrefôr. Nå som du bedre forstår hva du ser på, kan du ta en god kjøpsbeslutning neste gang du leser merkingen av kattefôr. Hvis du har spørsmål om Hill's® kattefôr, kan du også kontakte oss eller chatte med oss på www.HillsPet.no

Bidragsyterens biografi

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er en dyreeier som liker å dele hjemmet sitt med sine firbeinte barn, to menneskebarn og mannen sin. Når hun ikke underviser, skriver eller blogger, liker Chrissie å tilbringe tid med hele familien sin. Hun jobber med å skrive artikler som hjelper dyreeiere til å leve et mer aktivt og meningsfylt liv med dyrene sine.

Relaterte artikler

Relaterte produkter