Informasjon om katterasen bengalkatt og dens personlighetstrekk

 

Bengalen er en stor, atletisk rase som blir nært knyttet til sine mennesker, og som er en lojal venn med en vennlig personlighet.

 

Kort om bengal
The Bengal Cat Breed

Bengalens størrelse og muskler ligner faktisk på utseendet til en villkatt.

Vektområde:

Hann: stor: >5 kg.
Hunn: stor: >5 kg.

Øyenfarge:

Blåøyd

Forventninger:

Levetid: 9-13 år.
Oppmerksomhetsbehov: Stor
Tendens til å røyte: Liten

Pels:

Lengde: Kort
Karaktertrekk: Glansfull, glatthåret
Farger: Brun, seal
Mønster: Tabby, ticket, spottet
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Moderat

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
ACFA , FIFe, TICA 
Prevalens: Så som så

Bengalen minner deg faktisk om utseendet til en villkatt. Den er en stor og svært muskuløs katt, men beinbygningen er overraskende lett i forhold til størrelsen. Når du ser den, fremstår alt som stort, massivt og tykt. Det eneste som er moderat, er beina, som er mellomlange.

Bengalen har et stort, triangulært hode. Den har en tykk hals, store føtter og en tykk hale. Mønstrene er som regel begrenset av tilførselen av tabbygenet i den opprinnelige hybridiseringen. En brunflekket bengal ser ut som en villkatt. Flekkene på pelsen skal ikke ligge på rekke og rad, men skal være tilfeldig plassert.

Pelsen til bengalen er kort og kan naturlig kjennes litt raggete. Pelsen er lettstelt og floker seg ikke.

Personlighet:

Selv om flere betrakter bengalen som en villkatt som bare later som den er domestisert, er rasen faktisk ganske vennlig og hengiven. Bengalen blir nært knyttet til sine mennesker, og er en lojal venn. Bengalen er en stor, atletisk katt som trenger å løpe, hoppe og boltre seg for å være tilfreds. Den er en nysgjerrig og årvåken katt.

Å leve med:

Bengalen er en aktiv og svært atletisk katt. Dersom den har tilstrekkelig med plass til mosjon, vil den selv kunne opprettholde vekten uten store problemer. Bengalen må simpelthen ha tilgang til å løpe og mosjonere fritt. Den er lettstelt og har glede av stell og pleie.

Fôr & Ernæringsbehov:

Hvilket fôr passer best til en Bengal katt? I tillegg til å være en lojal venn med en behagelig personlighet, kjennetegnes Bengalen ved at de er store, aktive og atletiske katter med en blank og glatt pels. Med sitt høye aktivitetsnivå, trenger Bengal katten næring som gjør at den kan løpe, bykse og tumle rundt for å få tilfredstillt sitt behov for fysisk utfoldelse. Hill's Science Plan Adult kattefôr er spesielt sammensatt for å gi voksne katter, blant disse Bengal rasen, den energien de trenger gjennem sine voksne år. Fôret er bl.a. fremstilt med  proteiner av høy kvalitet til å bygge opp muskulatur, samt essensiell taurin for et sunt hjerte. I tillegg inneholder fôret E-vitamin, Omega-3 og -6 fettsyrer, for at Bengal katten kan opprettholde en sunn, blank og glatt pels. Les mer her. En annen viktig vurdering i forhold til kattens sunnhet er væskeinntaket. Mange katter får ikke drukket det vannet de trenger, noe som kan være årsak til bl.a. urinveisproblemer.  Det er flere ting du kan gjøre for å få katten din til å innta mer væske. Det kan f.eks. være en god idé å servere vannet i en bred skål, hvor kattens værhår ikke er nær kanten, eller tilby den vann via en vannfontene. I tillegg til å gjøre det enklere for katten din å drikke vann, kan du også snike i den ekstra væske ved hjelp av fôret. Våtfôr av høy kvalitet er like viktig for kattens helse som et godt tørfôr. Hill’s-fôr er fremstilt med et optimert utvalg av naturlige ingredienser for å gi katter nøyaktig det de trenger på alle livsstadier. Vil du lese mer om vår kattemat kan du trykke her. 

Opprinnelse:

Villkattenes skjønnhet har alltid vært tiltrekkende for mennesker, og det ble derfor gjort forsøk på å avle en av villkattene for å skape en huskatt som bar preg av en villkatt, men som var mild i oppførselen. I denne hensikt ble den første hybridiseringen av den asiatisk leopardkatten og tabby huskatter foretatt i USA tidlig på 1960-tallet. Dette avlsprogrammet ble midlertidig utsatt og deretter startet opp igjen av Jean Mill og dr. Willard Centerwall i 1981.

Til tross for flere hindringer i produksjonen av denne hybriden, ble en villkattpreget huskatt det endelige resultatet av avlsprogrammet. Ettersom villkatten som ble brukt i fundamentet til rasen var en Felis bengalensis, fikk rasen navnet bengal.

Bengalrasen var i oppstarten en kontroversiell rase, og til en viss grad er den det fortsatt. Enkelte er bekymret for at flere villkatter vil bli brukt for å avle frem huskatter, og at villdyrdelen av bengalen ikke lenger kan bli avlet ut av huskatten. Dette er derimot ikke nødvendigvis et alvorlig anliggende på grunn av liberal utavl med huskatter, og fordi katteregistre ikke tillater at utstillingsbengaler er for nært beslektet med sine ville forfedre.

Relaterte artikler